Τι είναι ο Προγραμματισμός;

Στα ετήσια τμήματα προγραμματισμού οι μαθητές γίνονται δημιουργοί.

Φτιάχνουν τις δικές τους desktop & mobile εφαρμογές, στήνουν και ανεβάζουν τις προσωπικές τους ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, δημιουργούν τα δικά τους παιχνίδια από το μηδέν ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζουν την λειτουργία διαφόρων "έξυπνων" συσκευών.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ


Επίπεδα και εκπαιδευτικό υλικό-λογισμικό

Coding με blocks (9-11 ετών)


Εισαγωγή σε block-based προγραμματισμό με Scratch - Appinventor

Στα αμιγώς προγραμματιστικά τμήματα δημοτικού οι μαθητές κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κατασκευή παιχνιδιών και εφαρμογών για tablet και κινητά.

Με το πρόγραμμα Scratch του πανεπιστημίου MIT αναπτύσσουν την αλγοριθμική τους σκέψη, μαθαίνοντας έννοιες όπως: μεταβλητές, δομή αλγορίθμου, συνθήκες επιλογής, δομή επανάληψης, διάδραση με τον χρήστη δημιουργώντας τα δικά τους 2d arcade παιχνίδια.


Συνεχίζοντας με την πλατφόρμα MIT App Inventor οι μαθητές μυούνται στην επιστήμη του app development δημιουργώντας τα δικά τους apps για tablet και κινητά. Αφού εξοικειωθούν με το περιβάλλον της πλατφόρμας φτιάχνουν τις δικές τους εφαρμογές τις οποίες δοκιμάζουν είτε στη δικιά τους συσκευή είτε στον emulator που προσφέρει η πλατφόρμα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ

Scratch gif

App Inventor gif

 
 

Python (12+ ετών)


Εισαγωγή σε script-based προγραμματισμό με Pygame
PythonLogo

Η Python ανήκει στην 3άδα της παγκόσμιας κατάταξης των πιο διαδεδομένων γλωσσών προγραμματισμού. Με κύρια πλεονεκτήματα την ευκολία της σύνταξης και την ποικιλία αξιοποίησης της στις συσκευές της καθημερινότητας, αποτελεί το καταλληλότερο εργαλείο για τους μαθητές που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό!

Ξεκινώντας από το μηδέν, μαθαίνουν για τις μεταβλητές, τις δομές επιλογής και επανάληψης, την δυνατότητα επικοινωνίας με τον χρήστη καθώς και για τις διάφορες δομές δεδομένων.

Αφού εξοικειωθούν με το συντακτικό της γλώσσας,οι μαθητές εξειδικεύουν στην δημιουργία παιχνιδιών αξιοποιώντας τις λειτουργίες της βιβλιοθήκης Pygame.


Εισαγωγή στο Arduino και τους αυτοματισμούς

Συνεχίζοντας, οι μαθητές δοκιμάζουν τις γνώσεις τους στον προγραμματισμό του μικροελεγκτή Arduino.
Με την βοήθεια σεναρίων κλιμακωτής δυσκολίας υλοποιούν και γράφουν Python κώδικα ενώ παράλληλα μαθαίνουν πρακτικά για διάφορες έννοιες του ηλεκτρομαγνητισμού όπως κύκλωμα, τάση, pin, led, breadboard δημιουργώντας προσομοιώσεις πολλών αυτοματισμών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή (φωτοκύτταρα, θερμοστάτες, αυτόματο πότισμα, κυλιόμενες σκάλες, συναγερμός, θερμοκήπια, οχήματα αυτόματης πλοήγησης κ.α.).

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ

ArduinoProject

Java - Kotlin - Android Studio (14+ ετών)


Εισαγωγή σε δημιουργία εφαρμογών-apps για android συσκευές

Η Java προσφέρει υψηλού επιπέδου προγραμματιστικές γνώσεις! Θεωρείται μία πολυεπίπεδη γλώσσα συντακτικά με πολλές όμως δυνατότητες για την δημιουργία desktop εφαρμογών, εφαρμογών διαδικτύου και κινητών. Είναι επίσης η γλώσσα που διδάσκεται στο μάθημα Computer Science (Επιστήμη των υπολογιστών) για τους μαθητές που θέλουν να αποκτήσουν το International Baccalaureate (Διεθνές Απολυτήριο, ΙΒ).
JavaLogoAndroidStudioΟι μαθητές γράφουν και "τρέχουν" τα πρώτα τους μαθηματικά προγράμματα και συνεχίζουν προσθέτοντας γραφικό περιβάλλον(gui) στις εφαρμογές τους.
Απώτερος σκοπός είναι να εξειδικεύσουν στην δημιουργία εφαρμογών για κινητά android (Android app development).
Ξεκινούν προσθέτοντας τα γραφικά στοιχεία της εφαρμογής τους, στην συνέχεια την προγραμματίζουν και στο τέλος την εξάγουν στο κινητό τους δοκιμάζοντας την!


Web Design (Html - CSS - WordPress) (11+ ετών)


HTML - CSS

Στην ενότητα  αυτή οι μαθητές ασχολούνται με τον επαγγελματικό σχεδιασμό ιστοσελίδων. Από το πρώτο κιόλας μάθημα και με την χρήση των ετικετών(tags) της HTML φτιάχνουν την δική τους ιστοσελίδα.

Η CSS (Cascading Style Sheets) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της εμφάνισης ενός εγγράφου που γράφτηκε στην γλώσσα HTML, δηλαδή για τον έλεγχο της εμφάνισης μιας ιστοσελίδας. Μ' αυτόν τον τρόπο λοιπόν οι μαθητές μορφοποιούν την ιστοσελίδα τους.

WordPress

Το WordPress είναι ένα απλό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS content management system) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή οποιουδήποτε τύπου website.Πλέον έχει γίνει η πιο δημοφιλής και η καλύτερη πλατφόρμα για να σχεδιάσει κάποιος το site ή το blog του μιας και παραπάνω από το 50% των top 100 websites στον κόσμο τρέχουν σήμερα σε WordPress.
Οι μαθητές έχοντας ως εφόδιο τις γλώσσες HTML,CSS φτιάχνουν έναν ομαδικό ιστότοπο δικής τους θεματολογίας στον οποίο γίνονται αρθρογράφοι και ενημερώνουν καθημερινά.


Coding in HTML5
WordpressLogo